Brev till medborgarkontoret i Nässjö Kommun: Nu är ni faktiskt lite läskiga.‏

Publicerat: 30 mars, 2014 i Uncategorized

 

Hej!
En vän delade den här: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/nynazister-valkomna-i-skolan
Jag hoppas att tidningen överdrivit och att ni inte står bakom det här beslutet.
För det är riktigt otäckt.
I en demokratisk skola värnas allas lika värde. Sexism, rasism, HBTQ-fobi är något som ska motarbetas då de strävar efter motsatsen: dvs. ett fåtals rättigheter framför många andras, och framför allt att beröva andra från sina rättigheter.
Svenskarnas parti är nazister, bortsett från den historia som nazistiska partier har haft i världen, och i Sverige, som vi alla känner till, så är nazister ideologiskt rasister, homofober, antisemiter, antizigonister, islamofober, sexister, fascister, och ser alla andra oliktänkande som ett hot och lägre stående. Dessutom har de agerat där efter.
Senast så blev flera feminister, varav en som arbetade med HBTQ frågor i fotbollsvärlden knivskuren efter en attack där de nazister som var med var partimedlemmar i SVP.När vi lär ut historia i skolan om andra världskriget, om de fruktansvärda morden på miljoner människor, lär vi då ut att eftersom nazisterna satt vid makten så var deras handlande inte fel, bara en del av en politisk process? Hitler var med våra mått mätt demokratiskt vald, och lagar var stiftade så alla de mord som utfördes, var i själva verket inte mord, utan lagstadgade beslut.
Det är en tanke som är obehaglig att tänka, att vi skulle ursäkta den sortens rasism och verkningar för att följa lagar.

Med det regelverk som ni följer (i artikeln) skulle det alltså inte strida mot lagar att att låta en person som Hitler eller Göring föreläsa i era skolor om judarnas dåliga hygien, om hur de stjäl jobben, att kvinnor borde stå vid spisen och föda barn, att HBTQ personer är onaturliga varelser, att handikappade mår bättre av att slippa leva?

 

Lyckligtvis så har ni ju skollagar och förordningar att ta till.
Viktiga värderingar som allas lika värde och att motarbeta rasism och fascism finns inskrivet, ni har både skyldighet och rättighet att använd det.

Ni är inte maktlösa, tvärtom.

För det är nog det som skrämmer mig mer än handfull nazister: ni backar i en konflikt innan den ens har uppstått. Nazisterna inte ens behöver knacka på, ni har redan ställt dörren på vid gavel och dukat fram kaffe och kakor.
Att sedan hoppas att de inte ska ta för sig är bara naivt.

Hur ska ni skydda era elever och personal som kommer att möta hatbudskap mot dem själva?
Hur ska ni skydda era elever och personal från att bli filmade, fotade och uthängda på nazistiska sidor?
Hur ska ni skydda elever och få dem att förstå att alla har rättigheter i en demokrati om ni lär ut att alla inte har lika värde?
Hur ska ni kunna lära era elever att fascism, nazism aldrig får bli struktur igen, när ni normaliserar ett nazistiskt parti till ett vanligt parti som alla andra?

Det blev lite långt, men jag har så många frågor som jag gärna vill ha svar på.
För ni skrämmer livet ur mig.

Mvh

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s